torsdag 16 april 2009

Aktiv och passiv dödshjälp..

Ja läser ju Etik och livsfrågor nu i skolan.. Å i ett av uppdragen så ska ja skriva om aktiv- och passiv dödshjälp, de sjuka är att aktiv dödshjälp är förbjudet i Sverige och passiv dödshjälp har praktiserats i Sverige. Ja får känslan av att passiv dödshjälp är mer accepterat än aktiv dödshjälp, varför är de så??
För mej känns de helt fel, eftersom att i aktiv dödshjälp så ger man patienten i fråga morfin eller något liknande preparat så denne somnar in utan smärtor eller något sånt, patienten bara somnar in och vaknar inte mer.. Medans i passiv dödshjälp så slutar du ge medicin eller hjälp genom maskiner, man slutar vårda den sjuke och låter den dö på egen hand, visst får den smärtstillande men de kan ju ändå ta tid innan patienten dör.. Ja tycker inte att de känns så humant..
Så ja frågade min lärare varför det är så, men vi får väl se vad ja får för svar på detta..
Men ja tycker att de verkar helt sjukt om de nu är mer accepterat med passiv- än aktiv dödshjälp..

Va bara tvungen att skriva min fundering om de hela, finns de någon som kanske har nån bra synpunkt på detta så lämna gärna en komentar. :)

//Shadowcrest--->>Förstår inte riktigt hur samhället tänker i vissa situationer..

2 kommentarer:

Pernilla sa...

skjut idioterna i skallen så e de klart sen ;) Älskar dig baby! PUSS!

JellyFish sa...

Jag gissar på att det är för att det är ingen som vill vara den som sätter en dödande spruta i en sjuk människa, då det räknas som mord. Om man däremot stänger av en maskin som håller någon vid liv så är det ingen som dödar den personen så att säga, just för att den dör av sig själv utan hjälp. Visst det må vara bakvänt, men det är sverige i ett nötskal. Inte säkert det är så, men det är det enda jag kan komma fram till att det kan vara.

Vi lever i ett fritt land där vi inte får råda över våra egna liv, ganska märkligt :P